gerard.

Gerard Klomp

50 jaar in dienst

“Ik ben nu net 65 en moet nog tot 67. Hoe ik die laatste twee jaar in ga vullen weet ik niet, tot nu toe ben ik veel te gedreven om achter de geraniums te zitten. Ik vind het ontzettend leuk om jong personeel aan te sturen en op te leiden. Ik ben een kritische leermeester maar er wordt ook gelachen.”

Een heel bijzonder jubileum

Gerard Klomp is Operator Production bij Vencosteel, het ‘metaalbedrijf’ binnen de Vencomatic Group. Vencomatic is 40 jaar geleden opgericht, maar Gerard werkt al 50 jaar ‘bij de zaak’. Dat kan, vanwege een overname: “Ik ben in 1972 begonnen bij Combinatiebouw in Hapert, ik kwam op mijn 15 al van de LTS dus ik kon er aan de gang als puntlasser. Het bedrijf veranderde later van naam en ging zich specialiseren in afzuigsystemen, bij afzuigsystemen is puntlassen belangrijk dus daar konden ze mij goed bij gebruiken. Maar ik had me inmiddels ook verdiept in kanten en lassen.”

“Op een bepaald moment ging het bedrijf in de verkoop. Cor van de Ven had interesse in de nieuwe machines, maar omdat ik daar veel mee werkte moest hij mij ook mee overnemen, haha. Ik wilde dat wel, want anders lag ik op straat. Hij heeft niet alleen mij overgenomen, veel collega’s gingen mee naar Vencomatic. En veel werken er nu nog.”

Hoe beviel de overgang?

“In het begin was het natuurlijk wel wennen: een andere onderneming met andere regels en een andere manier van werken. Ik had wel meteen het gevoel dat ik me over de toekomst niet druk hoefde te maken. En dat blijkt ook wel, ik werk er nog steeds.”

“Tot nu toe is het goed bevallen, maar ik zie altijd overal verbeterpunten. Ook bij mezelf, hoor. Ik ben al die jaren gedreven en kritisch geweest op de manier van werken, de machines, de gereedschappen, noem maar op. Voor mij is de klant koning, dus dan wil ik het goed doen. Dat vergt veel van mij, soms teveel, maar dat zit in de aard van het beestje.”

Bevalt het werk je goed?

“Ik heb altijd graag met mijn handen gewerkt, maar wat niemand zal verwachten is dat ik achteraf liever in de zorg terecht was gekomen. Met name toen mijn ouders in de laatste fase van hun leven zaten kreeg ik veel waardering voor de mensen die in de zorg werken. Wij zeggen wel eens tegen elkaar hoe druk we het hebben, maar die mensen hebben het echt druk. Ik heb daar veel bewondering voor gekregen.”

“Vencomatic Group heeft me altijd gesteund, in goede maar ook slechte tijden, en dat heeft me altijd op de been gehouden. In een moeilijke tijd van mijn leven was er heel veel begrip voor mij, daar ben ik Cor van de Ven nog steeds heel dankbaar voor, maar ook mijn collega’s bij Vencosteel. Dat zal ik ook nooit vergeten. Als je bij Vencomatic Group als werknemer goed bent voor het bedrijf, is het bedrijf ook goed voor jou. Dat mag best vermeld worden.”