Pluimvee

On-farm hatching: "Je ziet de kuikens uitkomen en dat is schitterend"

2 min lezen Gepubliceerd op 2 december 2020
X-Treck

Jan Quirijnen (55) uit Lage Mierde houdt vleeskuikens. In drie stallen zitten in totaal 76.800 traaggroeiers. Jan heeft uitgebreid systemen en producten getest voor het laten uitkomen van kuikens in de stal. Uiteindelijk heeft hij gekozen voor X-Treck omdat dit systeem naar zijn zeggen het meest compleet is.
Alle drie de stallen van Jan zijn nu uitgerust met dit systeem. Jan: Een tijd terug heb ik van een collega voor een stal rekken geleend; zo ben ik begonnen. Met een stal werkt dat wel maar het wordt te arbeidsintensief als je in drie stallen met rekken gaat werken. X-Treck is dan toch veel gemakkelijker en minder arbeidsintensief. Als traaggroeiers heb ik Ster-kippen die naar de Jumbo gaan en dan zitten in een stal van 100 meter lang 25.000 kuikens. Daarom kan ik makkelijk uit met n lijn X-Treck per stal. Wil je dat we contact hierover opnemen?

Beter darmkanaal

 

Een stressloze start voor de kuikens; zo wordt on-farm hatching vaak omschreven. Jan Quirijnen is het daar helemaal mee eens: Doordat de eieren uitkomen in de stal, ondervinden de kuikens geen stress van voeronthouding zoals dat wel het geval is in een uitkomstkast en tijdens het transport van de broederij naar de stal. Het verstrekken van voer en water is de basis voor een goede darmflora. Daarnaast worden de broedramen automatisch in- en afgevoerd; dat bespaart mij extra werk. Na het uitkomen van de eieren hoef ik niet meer door de kuikens te lopen, maar kan ik op n plaats in de stal de broedramen verzamelen en gemakkelijk de eierdoppen afvoeren. Het beperken van stress zorgt voor een gezonder en vitaler kuiken. Ik hoor ook dat het medicijngebruik minder is met X-Treck maar dat kan ik niet goed beoordelen. In mijn stallen zitten namelijk traaggroeiers en in drie jaar heb ik geen medicijnen hoeven te gebruiken.

Zelf de kuikens laten uitkomen in de stal, betekent natuurlijk wel dat de temperatuur op orde moet zijn. Ik zorg ervoor dat het in de stal 36 graden Celsius is; de ei-temperatuur moet rond de 37 graden zijn. Toen ik begon met nieuwbouw, heb ik voor houtkachels gekozen; dat stookt goedkoop. Ik gebruik een warmtewisselaar en dat werkt goed met het X-Treck-systeem. Onder het systeem heb ik vloerverwarming en dat is vrij uniek. Zonder vloerverwarming wordt er gewerkt met een kunststof band die onder het X-Treck-systeem wordt gemonteerd. Door mijn vloerverwarming heb ik geen band nodig. De kuikens kunnen in het strooisel op de betonnen vloer zelf de temperatuur opzoeken die hun het meest bevalt.

Blazen

Het systeem is makkelijk schoon te maken: Kwestie van met de hogedrukspuit eroverheen blazen en daar waar het nodig is wat gerichter spuiten. Veel onderdelen zijn van RVS en dat is snel schoon. En de kuikens zitten er ook maar twee dagen op dus echt vuil is het niet. Als je een systeem hebt met een kunststof band, heb je waarschijnlijk wat meer schoonmaakwerk.

Jan vat het nog eens samen: X-Treck is een mooi systeem. Het is wel wat meer werk: vroeger was het alleen maar de kuikens uitstrooien en klaar. Nu heb je meer schoonmaakwerk en de schalen moeten afgevoerd worden. Maar je ziet nu wel de kuikens uitkomen en dat is schitterend. Omdat de kuikens vanaf de eerste dag kunnen eten en niet gestrest raken door het vervoer, is het ook een diervriendelijke oplossing. Maar ik vind wel dat de pluimveehouder zelf de keuze moet blijven houden en niet dat dierbeschermingsorganisaties het uitkomen in de stal gaan verplichten.

Neem contact met me op Of klik hier om een dealer in de buurt te vinden

Gepubliceerd door

Vencomatic Group